Jadual Penentuan
Kandungan Pelajaran
Mata Pelajaran : Sains
Tarikh/Hari : 17 nov 2012/ sabtu
Masa : 8,00 am- 8.45 am (45 minit)
Tingkatan : 2 SETIA
Bilangan
Pelajar : 28 orang
Tajuk : Nutrisi
Sub Tajuk : Kelas
Makanan
Langkah / aktiviti
|
Pengetahuan
dan Kefahaman
|
Aplikasi
|
Analisis
|
|||
Konsep/istilah
|
Teori/prinsip
|
Kaedah/kemahiran
|
Fakta
|
|||
-Set Induksi :
Memulakan topik pengajaran dengan menayangkan video
nyanyian bertajuk ’makanan’.
-guru bersoal
jawab dengan pelajar mengenai video yang ditayangkan.
|
|
|
Penyoalan, Interpretasi video
|
|
Aplikasi
makanan dalam kehidupan harian
|
|
Langkah 1 :
Menyenaraikan
tujuh kelas makanan.
|
Memberi
penerangan istilah tujuh kelas makanan iaitu ;
Vitamin,
garam mineral, lemak, karbohidrat, serat, protein, dan air.
|
|
Kaedah penerangan
|
Makanan
terdiri daripada tujuh kelas
|
|
|
Langkah 2 :
Memberi
penerangan mengenai contoh, fungsi dan kesan kekurangan karbohidrat, protein
dan serat
|
Memberi
penerangan istilah makanan karbohidrat, protein dan serat.
|
|
Kaedah Penerangan
|
Karbohidrat,
protein dan serat adalah contoh kelas makanan.
|
Manusia memerlukan karbohidrat, protein dan serat dalam
makanan.
|
|
Langkah 3 :
Aktiviti berkumpulan
1. Kumpulan merah; karbohidrat
2. Kumpulan biru; protein
3. Kumpulan hijau; serat
|
Pembentangan mengenai contoh, fungsi dan kesan
kekurangan 3 kelas makanan tersebut.
|
|
Kaedah kumpulan
dan pembentangan
|
|
Kerjasama
dalam kumpulan
|
|
Langkah 4:
Penilaian
-Aktiviti individu
- kuiz
|
|
|
Kaedah kuiz
|
|
Aplikasi
konsep semasa menjawab soalan kuiz
|
|
Langkah 5
Aktiviti pemulihan dan
pengayaan
- Pemulihan: ulang balik konsep
- Pengayaan: Latihan
Pengukuhan
|
|
|
|
|
|
|
Langkah
6:
Penutup
|
X
Rumusan
istilah dalam tajuk ini.
|
|
X
Kaedah penerangan
dan soal jawab.
|
|
X
Mengamalkan
pengambilan makanan seimbang dalam kehidupan harian.
|
X
Pengambilan
makanan yang betul dalam diet harian.
|
No comments:
Post a Comment