Rancaangan Pengajaran Harian
Mata Pelajaran :
Sains
Tingkatan
: 1 Ibnu Sina
Bilangan Pelajar :
28 orang
Tarikh : 17 November 2012
Masa : 08.00am-8.45am (45 minit)
Tajuk : Nutrisi (Kelas Makanan)
Hasil Pembelajaran :
Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid
dapat,
a) Menjelaskan dengan lisan empat fungsi
karbohidrat, protein dan serat dengan betul
b) menyenaraikan tiga contoh karbohidrat, protein
dan serat dengan tepat
c) Menganalisiskan tiga kesan
kekurangan karbohidrat, protein
dan serat dengan baik
Fokus Utama : topik 9.2 (Kelas makanan)
Fokus Sampingan : topik 9.1(Piramid Makanan)
Prasyarat : Pelajar telah didedahkan dengan piramid
makanan
Sistem Sains : Kelas
Makanan
KBT :
Kemahiran Berfikir – Menjana idea dan
membuat keputusan
Bahan Bantu Mengajar : Video Kepelbagaian Makanan, LCD, Soalan
Kuiz, Kad bewarna, Kertas Majong, Gambar,buku teks
Pendekatan Kaedah :Masteri learning
Penyerapan/ Penerapan : Ilmu - Pengetahuan Sains
Nilai -
Kasih-sayang, Hormat-menghormati, keberanian,
Kerjasama |
Langkah-Langkah Pengajaran
LANGKAH
|
ISI PELAJARAN
|
AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN
|
CATATAN/NILAI MURNI/BBM
|
Set Induksi
(5 minit)
|
Video nyanyian bertajuk ‘makanan’.
|
1) Guru menayangkan video mengenai kepelbagaian
makanan
2) Pelajar
diminta meneliti video kepelbagaian makanan tersebut.
Guru bersoal jawab dan pelajar memberi respon
3) Guru mengaitkan video dengan
isu pembelajaran pada hari ini.
|
Strategi:
Berpusatkan pelajar
Kaedah:
Interprestasi Video
Soal jawab
Nilai-Nilai:
Patuh arahan guru dan tumpuan
BBM:
Video
KBKK:
Berfikir untuk menjana idea
|
Langkah 1
(3 minit)
|
Mendapatkan maklumat
Makanan terdiri daripada 7 kelas :
1) Karbohidrat
2) Protein
3) Serat
4) Vitamin
5) Mineral
6) Lemak
7) Air
|
|
Strategi:
Berpusatkan pelajar dan guru.
Kaedah:
Penerangan dan soal jawab
Nilai-Nilai:
Hormat-menghormati
Kasih-sayang
keberanian
BBM:
Slaid Power Point
KBKK:
Pemahaman dan pengetahuan
|
Langkah 2
(7 minit)
|
Contoh, fungsi dan kesan kekurangan
karbohidrat, protein dan serat.
|
1. Guru memberi penerangan mengenai contoh,
fungsi dan kesan kekurangan karbohidrat, protein dan serat.
2. Pelajar mendengar penerangan guru dengan
teliti.
|
Strategi:
Berpusatkan guru
Kaedah:
Penerangan
Nilai-Nilai:
Patuh arahan guru dan tumpuan
BBM:
Slaid powerpoint
KBKK:
Berfikir untuk menjana idea
|
Langkah 3
(10 minit)
|
Pembentangan kumpulan:
Warna Merah:
karbohidrat
Warna Biru:
protein
Warna Hijau:
serat
|
5. Pelajar membuat tugasan dengan
menggunakan kertas majong dan marker yang diberikan oleh guru
Guru memberi peluang pada pelajar untuk bertanya
jika masih belum jelas.
|
Strategi:
Berpusatkan pelajar dan guru
Kaedah:
Soal jawab, perbincangan kumpulan dan pembentangan
Nilai-Nilai:
Hormat-menghormati
Kasih-sayang
keberanian
Kerjasama
Pembelajaran koperatif
BBM:
Kad bewarna merah, biru dan hijau
Kertas Majong
Marker
KBKK:
Pemahaman perbincangan
pengetahuan
|
Langkah 4
(10 minit)
|
Penilaian;
Aktiviti individu
-
Kuiz
5 minit
-
Perbincangan
5 minit
|
Guru memberi pujian kepada pelajar yang sukerela
menjawab soalan dan memberi jawapan yang betul sebagai unsur peneguhan
|
Strategi:
Berpusatkan pelajar dan guru
Kaedah: kuiz dan perbincangan
Nilai-Nilai:
Kecerdasan pelbagai
BBM:
Soalan Kuiz
Buku teks
KBKK:
Pengetahuan berfikir dan tumpuan
|
Langkah 5
(5 minit)
|
Aktiviti pemulihan dan pengayaan
|
Pemulihan: guru mengulang semula tajuk yang pelajar
masih tidak faham dan mengarahkan pelajar menyiapkan aktiviti pengukuhan di
dalam buku teks tingkatan 2.
Pengayaan: guru mengarahkan pelajar menyiapkan latihan
pengukuhan dalam buku teks sains tingkatan 2.
|
Strategi:
Berpusatkan pelajar
Kaedah:
Pemulihan dan pengayaan
Nilai-Nilai:
Patuh arahan guru dan tumpuan
BBM:
Buku teks
KBKK:
Berfikir untuk menjana idea
|
Penutup
(5 minit)
|
Rumusan isi pelajaran
|
Guru membuat penutup sosial dan kognitif. Guru
meminta pelajar menyiapkan aktiviti lembaran kerja di rumah. Guru akan
berbincang dengan pelajar pada kelas akan datang.
|
Mengamalkan pengambilan makanan secara
sihat
|
Refleksi :
Pelajar memberi kerjasama dan dapat mengikuti pembelajaran dengan baik
No comments:
Post a Comment